Skip to main content

Publicatiedatum: 13/12/2018

Omslag van waterspecial 2018 van ViceVersaIn deze tweede editie van de Waterspecial van het Nederlandse journalistieke platform over mondiale samenwerking ViceVersa, wordt Catarina Fonseca geïnterviewd over het bereiken van Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling 6. In het artikel ‘Aanloop tot de laatste mijl’ legt ze de noodzaak van systeemdenken uit; het gaat niet alleen om infrastructuur, maar ook om waterbeheer, governance, financiering, enz. Investeren in langetermijnacties om ervoor te zorgen dat water- en sanitaire systemen blijven functioneren, is wat donoren nu echt zouden moeten doen in plaats van zich te richten op innovatie.

In het artikel ‘Rondom de dorpspomp' stelt Martin Watsisi, gevestigd in het IRC kantoor in Kabarole, Uganda, dat de bereidheid om te betalen voor water een probleem is in plattelandsgebieden. Velen beschouwen water als gratis omdat het een geschenk van de natuur is daarom werken de watercomités niet. Ze worden ook gerund door vrijwilligers en worden daarom niet serieus genomen. IRC Uganda stelt voor om officiële waterafdelingen op te zetten op het laagste bestuursniveau en zo te waterdiensten te professionaliseren. De Oegandese regering is er niet van overtuigd dat dit de juiste weg is en tenzij er bewijs komt dat dit werkt, geeft de overheid de voorkeur aan investeringen in infrastructuur in plaats van deze te beheren.

De volledige artikelen waaraan IRC heeft bijgedragen zijn beschikbaar als downloads hieronder. Het volledige tijdschrift kan worden gedownload van de website van ViceVersa.

Back to
the top